Skip to content

Damkapellet

Talentprismodtager 2021
Musikerkollektiv
Damkapellet

CV

Links

Damkapellet er et musikerkollektiv bestående af omkring 20 kvinder, med baggrund i den klassiske musik.

Damkapellet fremfører musik af kvindelige, non-binære og transidentificerede komponister fra alle tider, med formål at støtte og bidrage til ligestilling på verdens musikscener.

Gennem at lære om og udfordre traditioner, samt skabe bevidsthed om magtstrukturer, søger de efter kunstnerisk diversitet og alternative veje til at skabe, danne og dele musik.

Damkapellet udtrykker sig i forskellige konstellationer, såsom orkester, lydinstallationer, kammerensembler, solo og foredrag om projektet.

Damkapellet debuterede i Koncertkirken, København, på kvindernes kampdag i 2017.  Sidenhen er den 8. marts blevet tradition for Damkapellets årlige fejring.

I 2020 havde Damkapellet residens i Koncertkirken, hvor de i samarbejde med producent Björn Ross arrangerede 10 koncerter udover den indviende festival.

Under sin residens i Koncertkirken opstartede Damkapellet desuden den månedlige event ‘Another Composer Coffee’, hvor de præsenterer og fortæller om kvindelige, non-binære og transidentificerede komponister fra alle tider.

Damkapellet har derudover medvirket i KLANG-Copenhagen Avantgarde Music Festival, Talk Town, Järna Festival Academy og Kvindemusikfestivalen.

I 2018 skabte Damkapellet den musikalske forestilling ‘A Room of One´s Own’ i samarbejde med Dansk Komponistforening og Københavns Musikteater.

For at udvide sit publikum besluttede Damkapellet i 2018 at lave sin egen børneforestilling ‘Glemte Stemmer’ som i samarbejde med organisationen Levende Musik i Skolen, kontinuerligt turnerer i de danske skoler.

I efteråret 2019 rejste ensemblet med Glemte Stemmer til Sankt Petersborg for at medvirke i projektet ‘Nordic Composers Go East’, i samarbejde med Sveriges Generalkonsulat og Dansk Kulturinstitut, for at spille koncerter og holde artist talks.

I sommeren 2019 var Damkapellet orkester i den svenske operaproduktion ‘Amasonernas Drottning’, skrevet af Maria Antonia Walpurgis (1760), der opførtes i Stockholm i samarbejde med de frie musikgrupper Den Andra Operan og Kamraterna.

‘Amasonernas Drottning’ opførtes også som en del af Järna Festival Academy 2019.

Damkapellet har også medvirket i ‘Kære Kristine Jensen’, et nyskrevet musikteater, komponeret af Lise Kroner og Mario Ochoa, der opførtes i efteråret 2019 på Inkonst,
Malmö.

Damkapellet har, siden 2018 bestilt værker af og samarbejdet med komponister som Lo Kristenson (SE), Guusje Ingen Housz (NE), Julija Morgan (SE), Kirstine Lindemann (DK), Randi Pontoppidan (DK), Alina Petrova (RU) og Greta Eacott (ENG).

Damkapellet er ud over Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen Legatets Talentpris. blevet støttet af: Nordisk Kulturfond, Statens Kunstfond, Dansk Komponistforening, Dansk Solist Forbund, Koda Kultur, Københavns Kommune, Dansk Musiker Forbund, William Demant Fonden og Nørrebros Lokaludvalg.

Eksempler på værker

Vi I Damkapellet er dybt taknemmelige og beærede over at modtage Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen Legatets Talentpris.

Som musikerkollektiv arbejder Damkapellet for, at fremme diversitet og ligestille repræsentationen af musik skrevet af kvinder, non-binære og transpersoner i musikscenen. Vi har til hensigt at etablere et åbent og sikkert miljø, der fokuserer på følsomhed, kreativitet og tilstedeværelse, hvor alle bidrager til den kreative proces. Vi tror på et kollektiv uden hierarki og inviterer i stedet hinanden til at træde frem i en dynamisk struktur, der bliver ved med at udforske hvad det er at samarbejde.

Derfor er det en ekstraordinær anerkendelse for vores kunstneriske virke og en stor opbakning at blive ved med at tro på, at vi sammen løfter med hver vores individuelle styrker. Udover vil prisen give os midler og rum til at fortsat eksperimentere, inspirere og manifestere vores fælles drømme.

Med meget glæde og af alle vores hjerter, tak!”

Back To Top