Skip to content

Dokumentarfilmen “Carl Nielsen – mellem himmel og jord”

“Carl Nielsen – mellem himmel og jord” er støttet af Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen legatet.

Se den på DR2 d. 6. april kl. 22.00.

I april 2023 vises en ny, international dokumentarfilm om Carl Nielsen, der har til formål at udbrede kendskabet til Carl Nielsen også langt udenfor Danmarks grænser.

Med Nielsens citat “Musik er liv” som udgangspunkt går dokumentaristen Magdalena Zięba-Schwind på opdagelse i Carl Nielsens usædvanlige liv og karakteristiske musik.

Formålet med den internationale dokumentarfilm er at vække begejstring for den danske komponist i lande, hvor endnu ikke så mange har stiftet bekendtskab med Carl Nielsen. Frem for at præsentere Nielsens liv igennem en biografisk-kronologisk gennemgang har Magdalena Zięba-Schwind valgt at fokusere filmen på tre områder:

Barndommen på Fyn
Med udgangspunkt i Carl Nielsens egne erindringer i ”Min fynske barndom” oplever seerne, hvordan Nielsen blev præget af sin opvækst i en fattig arbejderfamilie, omgivet af den fynske idyl med små landsbyer og smukke landskaber. Musikalsk er der fokus på tidlige klaverværker, børnesange og arbejdersange.

 

Første Verdenskrig og det tidlige 20. århundredes musik
De store europæiske omvæltninger i det tidlige 20. århundrede berørte Carl Nielsen dybt, både personligt og i sin kunstneriske skaben. I dette afsnit af filmen er der et musikalsk fokus på den 4. og 5. symfoni og hvordan værkerne er tæt knyttede til komponistens eget liv, hans oplevelse af verdenskrigen og de forskellige kriser, som tiden bar med sig.

Ægteskabet, impulser og kriser
De to store kunstnere, Anne Marie og Carl, levede i et så usædvanligt ægteskab, at fortællingen om Carls affærer og Anne Maries sikre fokus på karrieren og parrets voldsomme kriser selv i dag kan få os til at miste pusten.

Dokumentarfilmen kommer tæt på op- og nedturene i parrets forhold og ser samtidig på de symfoniske dramaer, som Carl skaber på denne baggrund.

Dokumentarfilmen optages på mange af de steder, hvor Carl Nielsen levede og arbejdede og Skuespiller Tue Hoé medvirker i rollen som Carl Nielsen. Filmen vil desuden inkludere nye indspilninger med musikere fra DR´s ensembler.

Dokumentarfilmen udsendes internationalt i april 2023.
Se den på DR2 d. 6 april kl. 22.00.

Back To Top