Skip to content

Jørgen Haugen Sørensen

Foto: Heine Pedersen

Hædersprismodtager 1970 og 1994
Jørgen Haugen Sørensen
Billedhugger

Links

Jørgen Haugen Sørensen (1934-2021) havde en livslang og særdeles produktiv karriere som billedkunstner og er en af de mest fremtrædende skulptører i Danmarks moderne kunsthistorie.

Jørgen Haugen Sørensen begyndte som 15-årig i lære på en keramikfabrik, hvor han i stedet for at arbejde fik lov til at sidde og modellere. Han viste tidligt en særlig evne som skulptør og udstillede allerede i 1953 som 19-årig tre skulpturer på Charlottenborg i København.

Han var autodidakt som kunstner og arbejdede med mange forskellige materialer såsom ler, travertin, marmor, granit og bronze, men han tegnede og skrev også aktivt – hans dagbøger er blevet udgivet med egne illustrationer.

Jørgen Haugen Sørensen er især kendt for sine ekspressive dyre- og menneskefremstillinger, som for eksempel hans tidlige slagterscener – bronzefigurer med organiske former, inspireret af indvolde, men han arbejdede også med sten i et geometrisk formsprog i mange af hans store skulpturer.

Jørgen Haugen Sørensen har og har haft værker opstillet og udstillet over hele verden.
I København kan man f.eks. glæde sig over værker som “Huset der Regner” på Sankt Hans Torv, ”De kantede bær’ de glatte glidere” ved muren omkring Assistens Kirkegård, ”Kolossen” i Amager Strandpark samt de fem dramatiske relieffer “Justitio og Vidnerne” i Københavns Domhus.

Jørgen Haugen Sørensen boede og arbejdede i Frankrig og Italien det meste af hans liv, men havde et stærkt nærvær på den Danske kunstscene.

Han modtog fra 1982 livsvarig kunstnerydelse fra den danske stat.

Fotos fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsen legatets prisoverrækkelse i 1970.
(Foto af Heine Pedersen):

Back To Top