Skip to content

Jubilæumsudgivelse af Carl Nielsens symfonier

CD Udgivelse:

Carl Nielsen – The symphonies

Recordings 1965–2022
The Royal Danish Orchestra
Thomas Søndergård, Leonard Bernstein, Sir Simon Rattle, Michael Boder,
Paavo Berglund, Michael Schønwandt, Alexander Vedernikov, John Kruse.

I anledning af Det Kongelige Kapels 575 års jubilæum har Naxos Danmark udgivet en stor jubilæumsboks med Carl Nielsens Symfonier.

Leonard Bernstein, Sir Simon Rattle, Paavo Berglund, Michael Boder, Michael Schønwandt og Thomas Søndergård er bare nogle af de formidable dirigenter, der har stået foran Det Kongelige Kapel i tidens løb.

Det er nogle af de mest imponerende og bemærkelsesværdige optagelser af Carl Nielsens symfonier nogensinde, som lyttere får adgang til på denne jubilæumsboks.

Det Kongelige Kapel fejrer 575 år med denne udgivelse, som indeholder optagelser af Carl Nielsens symfonier, der strækker sig fra 1965 til i dag, med en imponerende perlerække af dirigenter.

Kun Det Kongelige Kapel kan præsentere Carl Nielsens symfonier på denne måde, set i lyset af den unikke historie, de deler.

I 16 år var Carl Nielsen ansat som 2. violinist i kapellet, hvilket var med til at skabe ham som komponist. Nielsen var endnu ikke dirigent for Det Kongelige Kapel, da de uropførte hans allerførste symfoni. Derfor er det intet mindre end oplagt, at det netop er kapellet, der nu samler alle Nielsens symfonier på et album.

Historiens vingesus mærkes på optagelser, der strækker sig fra 1965 til i dag med en række af stjernedirigenter. Det er den seneste indspilning fra 2022, der åbnes af Thomas Søndergård med Symfoni nr. 1, herefter høres Alexander Vedernikov dirigere Symfoni nr. 2 i 2020.

Ingen mindre end Leonard Bernstein står foran kapellet i en optagelse af Symfoni nr. 3 fra 1965 og Sir Simon Rattle dirigerer Symfoni nr. 4 med titlen Det uudslukkelige i 2013.

Michael Boder dirigerede Symfoni nr. 5 på en live-optagelse fra 2015.

Paavo Berglund afslutter symfoniernes cyklus med nr. 6, også kaldet Sinfonia semplice, indspillet i Odd Fellow Palæet i 1989.

Derudover er der vedlagt en eksklusiv disc med Vedernikovs fortolkning af Nielsens djævelsk virtuose Klarinetkoncert med solist John Kruse samt ouverturen til den komiske opera Maskerade, dirigeret af Michael Schønwandt i 2006.

Naxos danmark har udgivet denne jubilæumsboks med støtte fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsen Legat.

Jubilæumsboksen kan købes hos Naxos Danmark:

https://naxosdirect.dk/items/the-symphonies-4cd-1220752

Flere af symfonierne udgives også som digitale EP’er:

Symphony Nr. 1: https://naxos-nordic.lnk.to/Nielsen_Symphony1
Symphony Nr. 2: https://naxos-nordic.lnk.to/Nielsen_Symphony2
Symphony Nr. 5: https://naxos-nordic.lnk.to/Nielsen_Symphony5
Klarinetkoncerten: https://naxos-nordic.lnk.to/Nielsen_ClarinetConcerto

Det Kongelige Kapel fortæller om udgivelsen:

Gennem udgivelsen af den særlige jubilæumsboks, bidrager Det Kongelige Kapel med sin musikalske ekspertise til at Carl Nielsens musik når ud til et endnu bredere publikum både nationalt og internationalt og bevares for kommende generationer, så musikken forbliver levende, vedkommende og inspirerende i mange år fremover.

Med udgivelsen ønsker Det Kongelige Kapel både at fejre orkesterets jubilæum og sætte spotlys på Carl Nielsens kunstneriske virke og betydning for såvel Det Kongelige Kapel og musiklivet i Danmark. Samlingen vil derudover være et værdifuldt bidrag til den danske musikarv og kultur med både nationale og internationale dirigenters fortolkninger af værkerne sat i forskellige tiders perspektiv.

Back To Top