Skip to content

Julie Østengaard

Talentprismodtager 2021
Julie Østengaard
Lydkunstner, komponist og performer

CV

Links

Julie Østengaard er lydkunstner og elektronisk komponist, uddannet fra Syddansk Musikkonservatorium.

Hun arbejder med lyd som skulpturelt og rumligt fænomen, der forenes med det instrumentelle – dette ses i værket Concurrent (2020-2021), hvor 16 kinetiske lydskulpturer, undersøger samspillet mellem akustisk og elektronisk lyd og ANKER (2021), hvor kinetiske lydskulpturer simulerer lyde fra Marstal havn.

Via performative interventioner udforsker Julie, hvordan elektronisk lyd kan få krop og gestikulation og det nærværende møde mellem værk, publikum og kunstner kan opstå.

Julie Østengaard præger sine værker med særlige instrukser, der konstrueres fra projekt til projekt. Instrukserne bliver hendes performative og kompositoriske medspillere. Her undersøger hun bl.a de dynamiske forhold, der kan opstå mellem prækonstrueret og ukontrollerbar feedback som i Interfacing Thoughts (2019), hvor EEG data fra en performer bliver “medkomponist” i et algoritmisk lydværk.

Via musikkens poetiske sprog skaber Julie Østengaard nye lyttesituationer, hvori samtiden giver sig til kende og iscenesættes på forskellig vis i nye performative formater.

Her er musikken med til at forstærke eller forvandle det værende i en anden fortolkningsramme.

Dette ses i Augmented Sirens (2021), hvor varslingssignalet, der testes i maj måned, forvandles fra et faresignal til en kunstnerisk oplevelse, samt Ode til mobiltelefonen (2021) – et lydværk om de relationer, der skabes til og gennem telefonen, og som afspilles ud af publikums egne mobiltelefoner.

Julie arbejder både solo og i kollaborative projekter, hvor scenekunst, billedkunst og lydkunst smelter sammen i eksperimentelle konstellationer.

Hun er en del af lydforeningen XYZ Sound Collective og SAMLING forening for scenekunst og har i de senere år optrådt på bla. Spor Festival, Click Festival, udstillet på Kunsthal Kongegaarden, Den Frie (KE18) og skabt lydinstallationer til Experimentarium.

Eksempler på værker

Det er en stor ære og jeg er utrolig taknemmelig for at modtage denne pris som støtte til og anerkendelse af mit kunstneriske virke.

Det betyder enormt meget for mig at opleve, at mine værker berører de mennesker, som møder dem og det er denne pris i høj grad med til at fortælle, at de gør.

Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens legat vil være med til at understøtte min vision om at skabe nærværende, kunstneriske møder, hvori samtiden iscenesættes på forskellig vis, via musikkens poetiske sprog.

Prisen vil give mig nye muligheder til at undersøge lyd som skulpturelt og rumligt fænomen, der forenes med det instrumentelle i nye performative formater.

Kæmpe stort tak til bestyrelsen for denne tildeling.

Back To Top