Skip to content

Kirsten Lockenwitz

Hædersprismodtager 2002
Kirsten Lockenwitz
Billedhugger

Links

Billedhugger Kirsten Lockenwitz er født i 1932 i København og uddannet på Kunstakademiet (Skolen for Mur- og Rumkunst) hos professorerne Niels Lergaard og Dan Sterup-Hansen.

Gennem sin karriere har Kirsten Lockenwitz arbejdet med en bred vifte af medier og materialer. Dog har hendes eksperimenterende praksis altid haft en stringent stil og en gennemgående spiritualitet. Siden 1967 har hun arbejdet med relieffer og skulpturer i akryl, neon, bronze, granit, – og siden 1986 med udsmykninger.

Hun var medlem af Statens Kunstfonds Indkøbs- og Legatudvalg 1981-83, formand for Den Frie Udstilling 1996-2001 og formand for KIKU (Komiteen for Internationale Kunstudstillinger) 1989-92.

Gennem skulptur bruger Lockenwitz formens kraft til at påvirke ånden. Ideen er kondenseret, forenklet; essensen er oversat til en stringent form. Den spiritualitet der er til stede i hendes værker, er ikke europæisk, men snarere asiatisk: de sanskritiske titler på hendes værker antyder en stærk forbindelse mellem hende og den indiske filosofi Vedanta.

Disse titler spiller en vigtig rolle i hendes kreative proces: de er ikke beskrivelser af hendes arbejde, men snarere dets oprindelse, skitsen til skulpturen, før den tager form.

I hendes arbejde med skulpturer og lyinstallationer har hun været i stand til at oversætte spiritualiteten til minimalisme og rene former. I starten brugte hun meget beton eller akryl, men skiftede hurtigt til mere ædle materialer.

Lockenwitz’ skulpturelle arbejde er kendetegnet ved den store variation af materialer, hun bruger, men også af dens ekstreme tekniske præcision.

Uanset om de er lavet af mineraler eller industrielle materialer, fokuserer hendes skulpturelle arbejde på linjen, der udvikler sig til en rumlig form, med et næsten arkitektonisk udtryk.

Hendes skulpturer er ikke resultatet af en lang konceptionsfase, men snarere af en introspektion; de kommer indefra og er den fysiske oversættelse af hendes spiritualitet. Inspireret af naturens former eller arkitektoniske udtryk er monumentaliteten af hendes skulpturelle arbejde perfekt afbalanceret af dens klarhed.

Eksempler på værker

AEGIS V, 2013 Civic Marble, Diabase

Ommaggio Di Francesco, 1977 Acrylic on canvas

SIKHARAS, 1998 Diabase, Blue Rønne Granite

YALI, 2017 Diabase, Steel

Blessing, 1977, Tempera, oil on canvas

Force, 1977 Acrylic on canvas

Back To Top