Skip to content

Marcela Lucatelli

Foto: Ana Alexandrino

Talentprismodtager 2019
Marcela Lucatelli
Komponist

CV

Links

Marcela Lucatelli er komponist, improvisationsvokalist, konceptingeniør og performancekunstner.

Født i 1988 i Brasilien i en familie med italienske rødder, har hun bosat sig i Danmark siden 2005.

Hendes produktion udbryder fra en performativ tilgang til det øjeblikkelige. Her kommer kompositionen til at udforme sig gennem de sitrende sociale og relationelle situationer, der opstår i mødet med omverdenen under hendes kunstneriske præmisser.

Som komponist er Lucatelli kendt for sine “partiturer for grænserne for kroppe og stemme” (The Wire). Den levende, samtids stemme er hendes egentlige forskningskilde. Stemmen bruger hun ikke kun som vokalist, men ogsåi forhold til at komponere med et utal af medier.

Hendes værker er blevet opført af veletablerede vokalgrupper som DR Vokalensemblet og Neue Vocalsolisten Stuttgart, samt af nogle af de mest aktive avantgarde og eksperimenterende ensembler og musikkollektiver i verden, herunder Apartment House (UK), Bastard Assignments (UK) og Mocrep (US).

Disse er blevet præsenteret på diverse festivaler, museer og internationale events på tværs af kunstarter og musikgenrer.

Her kan blandt andet nævnes Darmstadt Internationale Ferienkurse für Neue Musik, Donaueschinger Musiktage, A L’ARME, Ultima Festival, Borealis Festival, Henie Onstad Art Center, AllEars Festival for Improvised Music, Nordic Music Days, Reykjavik Arts Festival, SPOR Festival, KLANG – Copenhagen Avantgarde Music Festival, Copenhagen Jazz Festival, DMA – Danish Music Awards, Kunsthal Aarhus, Nikolaj Kunsthal, ARKEN, Waverly Project NYU, FITEI – Festival Internacional de Teatro de Expressão Ibérica, FILE – Electronic Language
International Festival, Festival Novas Frequências, WOMEX, med flere.

Hendes musik er ogsåi de seneste år blevet spillet i flere radiokanaler, blandt andet DR P2, BBC 3 og NRK. I 2016 blev et af hendes værker valgt som det officielle image for Nordic Music Days i Reykjavik. Lucatellis værker er kendt for at genopfinde musik som et koncept
for at tale om de tider, vi lever i.

Lucatelli er uddannet fra solistklassen i komposition på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og har en tidligere kandidat- samt bacheloruddannelse fra Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole i partnerskab med Statens Scenekunstskole, pga. hendes dybe engagement med det sceniske.

Hun havde allerede i løbet af sin uddannelse modtaget diverse statslige og private legater og et sommerstipendium fra Stanford University, for udviklingen af interaktivitet og teknologiens nyskabende rolle i hendes værker. Marcela har været påkunstnerophold på Mana Contemporary i Chicago (USA) i 2017, Snape Maltings i Aldeburgh (UK) i 2018, Kongegaarden i Korsør i 2018/2019 og Hollufgård Skulpturpark i Odense i 2020/2021.

Lucatelli har i løbet af de sidste 10 år fået kompositionsbestillinger fra de mest fremtrædende danske ensembler og solister såvel som internationale, pga. hendes fokus på nøje samarbejde og udfordrende æstetik.

Hun er i øjeblikket kompositionslærer på Det Jyske Musikkonservatorium og ekstern lærer ved Det Kongelige Danske Kunstakademi med kurset ”The Music of Multiplicities: Decolonizing the Voice of Sublimity”, påSkolen for Konceptuelle og Kontekstuelle Praksisser, hvor hun
også tilbyder projektkonsultation.

Komponisten har også været jævnligt aktiv som lektor og rådgiver for studerende på RMC – Rytmisk Musikkonservatorium i København siden 2018. Lucatelli er grundlæggeren af SKLASH+, et supportnetværk og platform til at fremhæve værket af kvindelige, kvindelige identificerende og ikke- binære lydskabere, støttet af Dansk Komponistforening. Kunstneren er også aktiv som dansk repræsentant indenfor det nordiske multidisciplinære vækstlagplatform GÁTT og kurator for den kreative, improviserede og genrefrie koncertserie Klub Primi i København, efter hendes tidligere kuratorarbejde for gallerikoncerterne Lutter Øre.

Lucatelli har modtaget Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens talentpris i 2019 og Pelle-prisen i 2021, som går til et talent, der tør være på tværs af tidens normer.

Hendes større kommende produktioner består bla. af ‘THIS MUSIC IS AN EMBARRASSMENT TO HUMANITY’, en one-woman musikteaterforestilling på teater Sort/Hvid i efterår 2021, og den nye opera ‘DIE A HAPPY MAN’, med danske-tyske komponist-sanger Mathias Monrad Møller i hovedrollen og uropførelse i 2022 under Copenhagen Opera Festival.

Eksempler på værker

Back To Top