Skip to content

SØS Gunver Ryberg

Foto: Dalin Waldo

Hædersprismodtager 2022
SØS Gunver Ryberg
Komponist

CV

Links

SØS Gunver Ryberg er komponist, lydkunstner og liveperformer kendt for sin kompromisløse intensitet og genrebrydende udgivelser og koncerter.

’Essens af eksistens’
Med sin tranceskabende lydkunst tager SØS Gunver Ryberg os med på forvandlende, hvirvlende og vilde rejser på tværs af tid, sted og rum.

Hvert af hendes værker har sin egen form, er sit eget eksperiment. Værkets lyd er levende materiale som der formgives.

Vi kan se det som ’genretrods’ – men selv beskriver hun: ’Musik er ikke underholdning for mig. Det er en nødvendighed. Vores tid og den enkeltes problemer og kompleksitet afspejles i mine værker’.

Med den nødvendighed bliver hendes værker også nådesløse, intense og forvandler os.
For de handler om skabelse og destruktion. En intens følelse af det grundvilkår at ’vi bliver til’ og ’vi forgår’ – alt er flygtigt – i flux – ’essens af eksistens’.

Verden og vi har brug for den nødvendighed. At kunne spejle vor tids opgør med strukturer der fuldt foldet ud, er truende både for os som enkeltindivider men også for civilisationer. Det opgør er voldsomt.

SØS Gunver Ryberg turnerer verden rundt. Hendes nødvendige kunst er efterspurgt.

Mange mennesker lader sig suge ind i hendes transformerende kunstneriske univers når hun selv optræder med sin musik.

Til festivaler, i klubber, på museer, i gallerier, biografer, planetarier, kirker og i samtidens mere rå og ukonventionelle stedspecifikke lokationer – et underjordisk vandreservoir, en metrostations tunneller eller et gammelt industrielt skib.

For nyligt var hun inviteret til at spille på ’The Warehouse Project’ i line-up med den absolutte stjerne på den elektroniske musikscene, ikoniske Aphex Twin men også på steder som Berghain, Atonal, Berliner Philharmonie, CTM -, Flow – og Roskilde Festival for bare at nævne et lille udpluk.

Med musikkens bydende nødvendighed flytter hun sig tilsyneladende helt ubesværet fra den trancetunge live scene og skaber prisnominerede og vindende værker for computerspil, film, dans, teater, installationer, virtual reality opera, symfoniorkestre – med arbejdsprocesser ofte præget af komplekse kunstneriske samarbejder og alligevel står hendes værker med fuld kunstnerisk integritet.

• BAFTA – nominering, for musikken til det multi-prisvindende computerspil INSIDE.
• Nominering til ‘The Camille Awards – European Film composer awards’ for musikken til gyserfilmen CUTTERHEAD – Et soundtrack der ”er lige så nutidigt nærgående som plottet er i Cutterhead. Med industriel hverdagsrealisme og følte Synthharmonier giver hun filmen det ekstra lag af intensitet som Bartok, Ligeti og Pendereckis strygere i sin tid gav The Shining. ” (anmelder fra Information i 2019).
Musikken vandt Carl Prisen for årets Score i 2020.

• “WHYT 030 – The sun is new every day” – nomineret til Nordisk Råds Musikpris 2022.
Værket byder på seks kompositioner, der ’pendulerer mellem at være frenetiske og mere lavmælte. Musikken føles intens og ildevarslende og det giver god mening at høre “WHYT030” gennem et nærmest procesfilosofisk prisme. Som en musik, der er i konstant forandring; en forandring, som også er en forudsætning for, at musikken ikke ophører.” (Anmeldelse fra Passive/Agressive.).

COEXISTENCE bestilt af Aarhus Symfoniorkester er en elektronisk orkesterkomposition med og uden electronics opført på SPOT festivalen i år.
Værket reflekterer indre og ydre landskaber/ verdener og den eksistentielle komplekse presserende nødsituation vi er i. Handling er nødvendig for at kunne håndtere de problemer vi står over for på alle måder.

Til denne hædersprisuddeling hørte vi SØS Gunver Rybergs ’Earth Pressure Balance’ arrangeret for Symfoniorkester af Kirsten Milenko.

Legatets hæderspris gives SØS for hendes helt særlige kunstneriske talent og med håbet om at hun videreudvikler din kompositoriske kunstneriske praksis til stor inspiration.

Motivering: Line Tjørnhøj.

 

Videoportræt

Video: Birgit Tengberg

Eksempler på værker

Back To Top