Skip to content

Niels Viggo Bentzon

Af photo©ErlingMandelmann.ch, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11439778

Hædersprismodtager 1965
Niels Viggo Bentzon
Komponist

Links

Niels Viggo Bentzon (1919-2000) var pianist og komponist og en af de mest kendte og betydningsfulde kunstnere i dansk musikhistorie i det 20. århundrede.

Niels Viggo Bentzon blev uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium 1938-42 i klaver, musikteori og orgel. Som komponist er han autodidakt.

Bentzon komponerede over 600 værker i næsten alle genrer, herunder kammermusik, orkesterværker, orgelværker, baletter, operaer og klaverkoncerter.

Han skrev også underlægningsmusik til radio, film og TV og det er også ham, der står bag DSBs jingle i treklangen D, Eb, Bb (udtales DSB).

Bentzon er kendt for at være et kæmpe improvisationstalent på klaveret, hvilket også skinner igennem i hans mange kompositioner til klaver.

Han var utrætteligt produktiv – en skabende og farverig kunster med stor gennemslagskraft som ikke kun kom til udtryk i musikken – han var også aktiv debattør, underviser og forfatter, både musikfagligt, i fiktion, som kulturskribent og som digter.

Derudover var han også aktiv som tegner og maler og som en slags performancekunstner, der stod bag masser af happenings i 1960erne og 1970erne.

Portræt, DR 1991

Eksempler på værker

Back To Top